Tarragona Digital: 26-M: Ascó comença el compte enrere per desvincular el seu futur de les nuclears

Imatge d'un cartell de promoció del polígon industrial d'Ascó amb la central nuclear al fons
Imatge d’un cartell de promoció del polígon industrial d’Ascó amb la central nuclear al fons | ACN

El poble d’Ascó, a la Ribera d’Ebre, està decidit a començar a desvincular el desenvolupament del municipi de les centrals nuclears. La data de caducitat d’Ascó I i II es va definint i el temps apressa. Queda una dècada, o poc més, d’activitat nuclear i deu anys més per desmantellar les centrals però Ascó ha de començar a «diversificar» ara l’economia local.

Les apostes passen per l’agricultura, el turisme i la captació d’empreses al seu polígon, però per aconseguir-ho té unes necessitats molt concretes. Cal desdoblar la C-12, portar la fibra òptica al municipi, resoldre mancances socials com l’habitatge de lloguer i incentivar l’emprenedoria. «O ens espavilem i lluitem per tirar el poble endavant, o no vindrà ningú a solucionar-ho», alerta l’empresària Nàdia Contreras.

La despesa per habitant, 6,2 vegades més que la mitjana de país

L’any passat l’Ajuntament d’Ascó va gestionar un pressupost d’uns 15 milions d’euros. Amb 1.674 veïns, la despesa per habitant va ascendir a gairebé 8.969,60 euros, 5,4 vegades més que la mitjana d’altres ajuntaments de Tarragona i l’Ebre, i un 6,2 més que la mitjana del país. Els candidats a l’alcaldia, sis en aquestes eleccions municipals, parteixen amb l’avantatge de poder tenir capacitat econòmica i poder fer front a la majoria de propostes que vulguin impulsar. Ajudes a l’emprenedoria, ampliació dels serveis socials a la gent gran, o fins i tot, la construcció d’un hotel es fan lloc entre els programes del 26 de maig.

El que no està a l’abast de les polítiques municipals és un dels principals ‘handicaps’ que frena l’arribada de noves indústries i empreses a Ascó i a la Ribera nord: unes carreteres i accessos deficients. El desdoblament de la C-12, conegut com l’Eix de l’Ebre, és una reivindicació «primordial» que no arriba. Recentment s’han instal·lat dues noves empreses al polígon industrial d’Ascó, una impremta que operava des del poble i una indústria relacionada amb el sector dels plàstics. «Hem estrenat el polígon, que ha costat molt, però hem de facilitar les coses a les empreses que puguin venir», defensa el candidat de la FIC i regidor d’Urbanisme en l’actual mandat, Salvador Florido.

L’Ajuntament disposa d’un pla d’ajuts «importants» perquè les empreses se sentin atretes per implantar-se a Ascó. Hi ha professionals contractats pel consistori que es dediquen a la promoció i captació de candidats i inversors però el municipi riberenc està a desenes de quilòmetres dels principals centres de producció del país i això requereix una compensació. «Significa que cal transport per carretera per al producte base i per a l’acabat. És un cost afegit que les empreses tenen en compte. Ho hem patit, però no és impossible i la prova és que ho estem aconseguint», celebra Florido. El cap de llista de la FIC també demana la implicació de les administracions supramunicipals per dissenyar, sense més demora, un pla de reindustrialització juntament amb les empreses «més importants del territori».

Indústria, agricultura i turisme

Des d’ERC, el candidat Amadeu Pros, defensa que a l’arribada de nova indústria s’hi ha de sumar la promoció de l’agricultura —fonamentada en un reg de suport i una potent cooperativa local—, així com el turisme esportiu i històric —posant l’accent en el passat morisc d’Ascó i les «espectaculars» instal·lacions esportives que disposa. «Són compatibles amb un polígon ple d’empreses sostenibles i que generin feina al poble i a la comarca. No hem de tancar portes a noves indústries però creiem que cal fibra òptica per captar-les», assenyala Pros.

De fet, el món empresarial ho considera «imprescindible» per a la gestió dels negocis i perquè permet a alguns tipus de negocis allunyar-se dels grans centres productius. És el cas de Nemon, Intelligence in Business, l’empresa de Nàdia Contreras, veïna d’Ascó. Estan ubicats a l’ODL, el viver d’empreses municipal, amb un negoci de desenvolupament de software que va engegar amb la seva parella el 2013 i que ja compta amb 13 treballadors. «És un problema que no arribi la fibra òptica i ens hem de buscar la vida per no veure’ns afectats per les males comunicacions», lamenta.

Nàdia Contreras, CEO de Nemon Intelligence Business, empresa tecnològica instal·lada a Ascó
Nàdia Contreras, CEO de Nemon Intelligence Business, empresa tecnològica instal·lada a Ascó | ACN

«No s’ha invertit suficient aquí»

«Des de l’Estat i la Generalitat no s’ha invertit suficient aquí. Tot i tenir les nuclears ens han deixat molt de banda i ara hem de fer pinya i lluitar pels nostres drets i demanar bones comunicacions. Necessitem fibra perquè no marxin a les ciutats els negocis que es poden fer des d’aquí, des de casa», defensa Miquel Àngel Ribes, cap de llista de la candidatura Per Tu, una nova formació sorgida de la mà d’alguns dels regidors que havien representat CiU l’últim mandat a l’oposició.

La connectivitat i les comunicacions del segle XXI són també una eina irrenunciable per aturar l’exili del jovent i retenir talent. «Els que tenen feina d’oficina, —amb la fibra—, els seria igual treballar a Barcelona que a Ascó. Són feines que es poden fer a qualsevol lloc però necessiten la xarxa ben connectada», insisteix Pros.

Ajuts als projectes empresarials

Florido afegeix la necessitat de crear places d’allotjament a Ascó i no renuncia a l’hotel que preveia el Complex impulsat pel seu equip de govern, que no es va poder aprovar en aquest mandat. Ribes també proposa l’activació del sector serveis, on considera que Ascó té «molt marge de creixement i moltes perspectives» dins del polígon industrial. Ara bé, Contreras, des de la seva pròpia experiència personal, després de retornar al poble a viure des de la ciutat, també assenyala que a Ascó hi falta habitatge de lloguer i, sobretot, que cal un canvi en les dinàmiques laborals i d’impuls de l’emprenedoria.

Ribes té clar que, amb la seva dotació econòmica, l’Ajuntament d’Ascó ha d’oferir ajuts quan algú vol arrencar un projecte empresarial i Contreras defensa que cal trencar «la comoditat» que ha donat el negoci nuclear. «Cal un clic que no serà fàcil i cal intentar que les noves generacions tinguin la visió de resoldre’s la vida. No es pot anar amb el ‘ja em col·locaran’», ha criticat la CEO de Nemon. «Cal implicar el jovent amb el poble, amb l’associacionisme i reactivar l’associació de joves. Cal fer-los partícips de la política local, una cosa que sempre s’ha trobat a faltar. Tenim un jovent apagat per falta de suport però tenen ganes de tirar endavant», afegeix el cap de llista de Per Tu.

Llegeix la notícia completa a Tarragona Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.