Tarragona Digital: L’aparició de restes arqueològiques podria paralitzar la construcció del centre cívic d’Ascó

La Comissió de Patrimoni de les Terres de l’Ebre ja està avaluant el valor de la troballa. Els polítics de l’oposició demanen que s’aturin immediatament les obres.

Restes arqueològiques Ascó
Les restes s’han trobat en el magatzem de Ca Rita, on s’havia de construir el nou Centre Cívic | TarragonaDigital

Sorpresa majúscula la que s’han trobat els treballadors que realitzen les obres de reforma de l’edifici situat entre el carrer del Riu i el Borràs de March d’Ascó, edifici que ha d’esdevenir el futur Centre Cívic del municipi. Tal com ha pogut saber i avança TarragonaDigital, en el transcurs d’aquestes obres s’han trobat restes arqueològiques mentre s’estaven realitzant treballs d’adequació del sòl de l’immoble. En aquests moments s’està estudiant a quina època poden pertànyer i no es descarta cap hipòtesi del seu origen. El que sí que han pogut observar els operaris que estan treballant en aquesta obra i els tècnics de patrimoni que ja s’han interessat per les mateixes és que es tracta d’una estructura extensa i amb un notable estat de conservació.

Troben restes arqueològiques a Ascó

La història del nucli antic d’Ascó es remunta a l’edat mitjana amb l’arribada dels musulmans durant el s. VIII fins a mitjans del s. XII, quan van arribar els cristians al municipi de la Ribera d’Ebre, on van conviure al voltant de 500 anys. En aquest sentit, primer Templers i després Hospitalers van passar per terres asconenques deixant la seva petjada fins a l’actualitat.

Restes arqueològiques Ascó
S’està treballant en què sigui un antic molí d’abans de la construcció del magatzem | TarragonaDigital
 Amb aquest context històric i amb diverses possibilitats obertes, cal una anàlisi més minuciosa i detallat de les restes per tal de saber-ne la data.  El professor de la UMH i Doctor en Antropologia per la URV, Jordi Ferrús ha explicat, en declaracions a TarragonaDigital que «la troballa s’ha fet a prop d’on podrien estar els Banys Àrabs i el Fossar —cementiri— morisc», els quals estan situats en una planimetria feta per l’arqueòleg Josep M. Vila i Carabassa, que els ubica entre la carretera Camposines i el carrer Molins —on actualment hi ha l’Oficina de Turisme, el primer, i a la plaça de la Pau, el segon.

Tot i no estar confirmada quina procedència tenen les restes, fonts arqueològiques autoritzades també han confirmat a TarragonaDigital que s’està treballant amb la hipòtesi que sigui un antic molí anterior a la construcció del magatzem que hi havia actualment  i que s’hauria aixecat a inicis del segle XX. Amb aquesta excavació s’espera conèixer l’origen de l’edifici, sobre una teoria que sigui de l’època moderna, entre els segles XVIII i XIX. Tanmateix, no es descarta que el seu origen sigui més antic.

La Comissió Territorial de Patrimoni Cultural ja hi està treballant

Un cop va transcendir l’aparició d’aquestes restes, la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a les Terres de l’Ebre, encarregada dels serveis arqueològics de la zona, ja s’ha interessat per les restes i pel seu valor arquitectònic, històric i cultural que podrien tenir. És per aquest motiu que ja s’han desplaçat fins al lloc alguns tècnics del departament per avaluar la troballa i valorar les accions a seguir a partir d’ara, tenint en compte que hi hauria la possibilitat de modificar el transcurs de les obres de construcció del centre cívic o, fins i tot, la paralització d’aquestes obres fins que es determini amb exactitud el valor de les restes.

Restes arqueològiques Ascó
Troben restes arqueològiques a Ascó en les obres del nou Centre Cívic | TarragonaDigital

Sol·liciten aturar les obres per estudiar la troballa

Les reaccions a la troballa han estat molt ràpides i més en un context de campanya electoral i d’intensa activitat política al municipi riberenc. Des de l’oposició de l’Ajuntament d’Ascó ja s’ha sol·licitat  formalment paralitzar les obres de construcció del Centre Cívic, «vista la preocupació ciutadana que hi ha envers les restes arqueològiques».

Primerament ho ha fet el regidor i candidat a l’alcaldia de Per Tu, Miquel Àngel Ribes, el qual ha demanat «la creació d’un grup de treball amb representats polítics, tècnics especialistes i municipals i representants de plataformes ciutadanes» per poder treballar en aquestes troballes. En el mateix sentit, el regidor i alcaldable de Tot per Ascó, Josep Jaimot ja té a punt per presentar una instància sol·licitant que s’aturin les obres per realitzar l’estudi de les restes arqueològiques.

Tanmateix, en la recta final de la campanya electoral al municipi de la Ribera d’Ebre, el candidat de Junts per Ascó, Pau Daniel Serrano, argumenta que «és important la conservació i fer valdre el patrimoni municipal» i, d’aquesta manera, «pot ajudar al turisme del municipi». També  l’alcaldable d’ERC-Implicats per Ascó, Amadeu Pros, explica que «s’ha quedat tranquil en saber que des de Patrimoni s’hi està treballant», ja que d’aquesta manera ha assegurat que els treballs de valoració es faran correctament.

Finalment des d’Arrelem, la candidata Eva Fernández diu que «s’ha de realitzar un estudi arqueològic de les restes, abans de continuar amb les obres i després replantejar el procés constructiu i si és necessari, reformular el projecte».

Qui de moment encara no s’ha pronunciat oficialment és l’equip de govern d’Ascó, responsable de les obres que s’estan duent a terme ara mateix a l’edifici i qui hauria de prendre la decisió de com procedir amb les obres, ateses les circumstàncies i d’acord a la decisió que acabi determinant la Comissió de Patrimoni de la Generalitat. Tenint en compte també que aquest pròxim diumenge dia 26 de maig hi ha eleccions municipals, el futur d’aquestes obres pot ser la primera gran decisió que hagi de prendre l’equip de govern que surti dels comicis de diumenge a Ascó.

Restes arqueològiques Ascó
Troben restes arqueològiques a Ascó en les obres del nou Centre Cívic | TarragonaDigital
Restes arqueològiques Ascó
Troben restes arqueològiques a Ascó en les obres del nou Centre Cívic | TarragonaDigital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.